Sider

søndag 3. januar 2010

Sosialiseringsplan

Er det en ting jeg har forstått så er det viktigheten av en ordentlig sosialisering når hunden er en valp. Sosialiserings perioden er ikke lang. I Valpesosialisering boken går skjemaet opp til 17 uker, men det varierer sikkert litt fra individ til individ og kan sikker også være litt kortere. Man overtar valpen når den er 8 uker og har derfor ca 10 uker til rådighet. Derfor er det viktig og ikke bare overlate det til tilfeldighetene, men lage en plan slik at man får sosialisert på mest mulig.
Jo mer du får sosialisert på før vinduet lukker seg jo mindre har blitt utelatt. En valp som blir utsatt for nye situasjoner og som opplever dem som positive vil senere også kunne takle nye situasjoner bedre når den er voksen. Jo flere erfaringer som liten jo mer selvsikker blir den.
Får valpen også mange positive erfaringer og ikke bare nøytrale så blir også risikoen for at den blir skremt i utfordrene situasjoner som voksen mindre.
Tulli kan vel antagligvis brukes som et eksempel på dette. Vi vet egentlig veldig lite om Tullis stund som valp da vi fikk henne når hun var 1 år. Jeg tror i hvertfall at hennes sosialisering i bestefall var tilfeldig og nøytral. Vi har brukt mye tid på og få henne til og bli tryggere og mer selvsikker, og jeg er overbevist om at hadde man lagt mer tid i de få ukene til å sosialisere så ville man sluppet måneder og år med miljøtrening.
Her er en liste over ting jeg bør tenke og sosialisere på.
(punkter fra Kulturkolisjonen og Valpesosialisering + noen egene)
Voksene kvinner
Voksene menn
Tennåringer
8 – 12 åringer
4-7 åringer
Småbarn
Babyer
Folkemengder
Hatter/solbriller
Rar gange/dansing
Alle folkeslag
Uniformer
Rullestoler
Krykker
Syklist
Buss Turer
Rollerblades/sparkesykkel
Paraply
Barnevogn
Katter
Stor hund
Liten hund
Voksen hund
Valp
Gruppe hunder
Hest
Sau?
Husdyr
Trafikk
Bilturer
Togturer
Trikk og T-Bane

By
Skog
Fortauskafè
Kjøre heis
Være i bur
pels stell
klippe klør
Undersøke hele kroppen
Gå i bånd
sterke lyder
Støvsuger
Hårføner
Trafikert vei
kjøre båt
bujabord
ta tak i halsbånd
gentel leader
agility stevner
lyden fra vippa



Det er listen så langt men det er sikkert mer som bør være med.
Poenget er også at alle punktene skal bli positive og ikke bare nøytrale. Eks. Og se en rullestol på avstand er nøyralt, men å bli håndforet nær er positiv. Kanskje til og med håndforet av personen i rullestol.

1 kommentar:

  1. Bra liste! Det blir litt av en oppgave å få trent på alle disse situasjonene her i løpet av noen få uker! Men det er jeg sikker på at dere greier kjempefint og at det kommer til å bli veldig gøy! :-)

    SvarSlett