Sider

lørdag 19. mars 2011

Høyt stoffskifte eller ikke ?

I og med at vi har litt problemer med at Siena lett kan bli redd og reaktiv når hun er stresset så bestilte vi en time hos Nina Haaland som driver hundeskolen Hund i fokus. Før vi skulle dit så tok vi med Siena til en full helsesjekk, slik at vi kunne utelukke eventuelle helsemessige årsaker til “problemene” vi sliter litt med.


En av prøvene som ble tatt var for å sjekke stoffskiftet. Resultatene viste da at hun hadde for høye verdier av tyroksin(T4). Siena hadde 62 og normalverdiene skulle ligge mellom 14 og 52 på denne testen. Høyt stoffskifte hos hunder er utrolig sjeldent og vetrinæren som vi bruker hadde ikke vært borti dette før. Så hun tok da kontakt men vetrinærhøgskolen som anbefalte og ta nye og utvidede prøver. Disse prøvene ble sendt til Tyskland for analyse. Her ble resultatet at de var normale. På denne prøven ble det målt både for T4 og Fri tt T4 og Siena hadde Fritt T4: 18,7 og T4 :41,4. Referanse-verdiene var Fritt T4: 7,7 – 47-6 og T4 på 12,9 til 60,5


Nå sier ikke disse tallene meg så veldig mye, men jeg synes at det er litt rart at den ene testen viste Tyroksinnivået var for høyt, mens den andre viste at den var normal.


Uansett så har jeg forstått det slik at noen av symtomene for Hypertyreose (høyt stoffsikfte) er at de overdriver følelsene sine og at de ikke legger på seg selv om de har god appetitt. Dette er noe som passer godt på Siena. For oss så virker det som om hun overdriver følelsene sine. Siena er også liten og tynn og veier bare 12.35 kg.


En del av de andre symtomene synes jeg ikke er der, som f.eks matt pels og at de mister pels.


Så det er ikke sikkert at Siena har for høyt stoffskifte, men det kan virke som om det er høyt, noe som gjør at hun viser symptomene.


Så spørs det hva vi skal gjøre med dette. Vi har vært hos Nina og hun har sendt oss et treningsopplegg som skal hjelpe oss videre. I tillegg så skal vi gi Siena Tryptofantilskudd. Tryptofan er en essensiell aminosyre som ikke produserers i kroppen og som både dyr og mennesker må få i seg gjennom maten. Tryptofan vil gi noe høyere produksjon av serotonin som kan virke aggeresjon- og stress dempende. Tryptofan vil ikke hjelpe på selve stoffskiftet, men vil på en måte dempe symptomene. Så hvis vi får “dempet” Siena litt mens vi jobber med “problemområdene” i begynnelsen, så er sjansene bedre for at vi lykkes med treningsopplegget. Etterhver så vil vi jo også kunne trappe ned på Tryptofan også.


Siena er og vil alltid være vårt “lille gull” Smilefjes med åpen munn


Fant en link om Dog Hyperthyroidism

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar